A Borászat Története

Az Erzsébet Pince története 1992-ben kezdődött, amikor Prácser Miklós és felesége, Erzsébet megvásárolták a tokaji belvárosban található 18. századi orosz borvásárló pincét. Ezzel a lépéssel az anyai ágon örökölt borászhagyományokat kívánták újraéleszteni, visszatérve a családi gyökerekhez. A pince nem csupán egy történelmi emlék, hanem egy darab Tokaj szellemi öröksége is: egykor az orosz cári udvart szolgálta ki tokaji borokkal. Az évi 10-12 ezer palackos termelés célja, hogy dűlőszelektált szárazboroktól az aszúkig terjedő választékkal mutassa be a tokaji terroir változatos arculatát.

A Család

Prácser Miklós és Erzsébet mindketten szőlész-borász végzettséggel rendelkeznek, és elkötelezetten viszik tovább az évszázados borászati hagyományokat. Erzsébet családi múltja mélyen gyökerezik a borászatban, hiszen üknagyapja, Vass Gyula is elismert tokaji bormívelő volt. A rendszerváltás időszakában Miklós és Erzsébet úgy döntöttek, hogy saját vállalkozást indítanak, és megőrizve Tokaj gazdag borkultúráját, borászatot hoznak létre a város történelmi központjában.

A család fiatalabb generációja, Hajnalka és Miklós, 2008-ban csatlakozott a vállalkozáshoz, új energiát hozva a pincészet életébe. Azóta az amerikai borászati szakértő, Ronn Wiegand MW, MS szaktanácsai is segítik munkájukat, hogy a borászat mindig a legkiválóbb minőséget nyújtsa.

Borászat és Innováció

A borászat irányítása ifj. Prácser Miklós kezében van, aki külföldön szerzett tapasztalatait hazatérve a családi pincészetben kamatoztatja. Miklós a legmodernebb technikákkal és módszerekkel dolgozik, szem előtt tartva a hagyományokat. Az Erzsébet Pince számos díjat nyert borait Tokaj leghíresebb dűlőiben termesztett szőlőkből készíti, mint a Király, Betsek, Sajgó, Zafír és Veresek. Az itt termesztett őshonos fajták közül a furmint, hárslevelű és sárgamuskotály képviselik Tokaj esszenciáját.

Az Erzsébet Pince borainak elismerései is ezt a minőségi szemléletet tükrözik: a 6 puttonyos aszúk és dűlőszelektált furmintok sorra nyerik el a hazai és nemzetközi versenyek aranyérmeit, emellett rendszeresen bekerülnek a borvilág elismert értékeléseibe, többek között a Wine Enthusiast és a Wine & Spirits magazinokba is.

Szőlőterületek és Termőhelyek

Az Erzsébet Pince összesen 10 hektáron műveli szőlőit, a Tokaji Borvidék történelmi dűlőiben: Tarcal, Mád, Mezőzombor és Bodrogkeresztúr határában. A különböző dűlők adottságai különleges karaktert adnak a boroknak. A területek nagy része az első és másodosztályú klasszifikációval rendelkezik, melyek rangját már az 1720-as években elismerték. Az ásványokban gazdag vulkanikus talaj, a kiváló tájolás és a folyók által biztosított páraképző mikroklíma mind hozzájárulnak a szőlő különleges ízvilágához.

A Tokaji Élmény – Borkóstolás és Látogatás

Az Erzsébet Pince látogatói betekinthetnek a történelmi pince világába, megismerhetik Tokaj szőlőültetvényeinek lelkét és az itt készülő borok kifinomultságát. A borkóstolók alkalmával lehetőség nyílik a pincészet egyedi borainak megízlelésére, ahol minden kortyban a tokaji terroir gazdagsága és a család generációk óta töretlen elkötelezettsége érződik.

Az Erzsébet Pince nem csupán egy borászat, hanem a tokaji hagyományok modern megőrzője, ahol a kézműves borászat minden részlete a legnagyobb gondossággal készül, hogy a borvidék értékeit hűen közvetítse.

Tartalom és képek forrása: www.erzsebetpince.hu/hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük